Bevallen, wat vaak voor een nieuw hoofdstuk in je leven zorgt, is het toch soms tegelijkertijd een beetje spannend en altijd pijnlijk. Veel vrouwen vinden het eng om te bevalling, maar er zijn ook genoeg vrouwen die blij zijn als het er weer op zit. Hoewel de bevalling in de meeste gevallen normaal zal verlopen, kunnen er toch problemen optreden. Er komen nog heel veel complicaties voor tijdens de bevallingen die kunnen leiden tot ongewenste resultaten.
VeelvoorkomendVeelvoorkomende problemen zijn onvoldoende voortgang bij de bevalling (verwijding of uitzetting), overmatig bloedverlies na de bevalling en het onvermogen van de placenta om op natuurlijke wijze geboren te worden. Als de bevalling niet soepel verloopt, kun je, afhankelijk van het probleem, kiezen voor anticonceptiepil, manuele bevalling of keizersnede.
Kunstmatige reddingAls de bevalling niet soepel verloopt, bijvoorbeeld omdat de bevalling niet vordert, kan het zijn dat de arts een kunstmatige bevalling moet uitvoeren. Het kunstmatig op gang brengen van de bevalling gebeurt met het toedienen van middelen die de weeën opwekken. Een inleiding vindt altijd plaats in het ziekenhuis onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog.
KeizersnedeOm verschillende redenen kan een bevalling eindigen in een keizersnede. Soms komt een keizersnede voor bij vrouwen met een baby die afwijkende hoofdliggingen heeft, zoals bij een voorhoofdligging, aangezichtsligging of een sterrenkijker komt het vaak voor. Een keizersnede is een operatie waarbij het kind via de buikwand wordt geboren. In geval van nood kan alles ineens heel erg snel gaan. Je moet dan voorbereid worden op de OK. Het is mogelijk dat je een urinekatheter, een infuus en een OK-jasje aankrijgt.
Uitscheuren en fluxus postpartumVeel zwangere vrouwen zijn bang voor uitscheuren tijdens de bevalling. Uitscheuren tijdens de bevalling komen doordat scheurtjes in de spieren en huid van de bekkenbodem ontstaan. Als je te hard drukt, worden de spieren rond de bekkenbodem uitgerekt, waardoor de baby kan passeren. Als dit gebeurt, wordt je gehecht, waarna je lichaam volledig kan herstellen, voor optimaal herstel kan je een perineum spuit gebruiken. Ook verlies je vaak bloed na de bevalling en in sommige gevallen overmatig bloedverlies. Dit wordt ook wel Fluxus Postpartum genoemd. |